Suuri lastenjuhla 20.8.2022

Satavuotiasta toimintaansa juhliva Pelastakaa Lapset järjesti 55 paikkakunnalla elokuun 20. päivä ”Suomen suurimmat lasten syntymäpäivät”. Lappeenrannassa tapahtuma sai nimen Suuri lastenjuhla, ja kävijöitä oli arviolta 200.

Lappeenrannan Pelastakaa Lapset ry juhlisti 76-vuotiasta toimintaansa yhdessä satavuotiaan kattojärjestön kanssa helteisen aurinkoisena lauantaipäivänä Peltolan koulun pihalla Lappeenrannan keskustassa. Juhlan juontajana toimi Emmi Ylärakkola ja viihteestä vastasivat Herra Kivisen puutarhatontut sekä Taidekoulu Estradin sirkusryhmä, joka myös järjesti kaikille avoimen sirkusvälinetyöpajan. Juhlapuheen piti kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Lappeen Marttojen kahvio palveli aikuisia koko juhlan ajan, ja varsinaisille kunniavieraille eli lapsille oli tarjolla Marttojen juhlapipareita sekä Osuuskauppa Eekoolta lahjoituksena saatuja pillimehuja ja tikkareita.

Lappeenrannan Pelastakaa Lapset haluaa kiittää edellä mainittujen yhteistyötahojen lisäksi myös Etelä-Karjalan Järjestyksenvalvojia, Lappeenrannan kaupungin Tapahtumapalveluita sekä Kopiouronen Oy:ta Suuren lastenjuhlan mahdollistamisesta.

Lue Lappeenrannan Pelastakaa Lasten puheenjohtajan Suuressa lastenjuhlassa pitämät aloitus- ja kiitossanat kuvien alapuolelta.

 

 

Alkusanat:

Hei kaikki kunniavieraamme eli lapset, arvoisa kaupunginjohtaja ja muut paikallaolijat, arvostetut yhteistyökumppanimme sekä oman timanttisen paikallisyhdistyksemme jäsenistö ja muut ystävät!

On ilo olla tänään täällä kanssanne juhlistamassa kattojärjestömme Pelastakaa Lasten satavuotista toimintaa ja omaa jo 76 vuotta jatkunutta toimintaamme.

Pelastakaa Lapset ry perustettiin Suomeen vuonna 1922. Sen ensimmäisenä pitkäaikaisena puheenjohtajana ja suunnannäyttäjänä toimi rouva Ester Ståhlberg, presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergin puoliso. Hän muotoili järjestön tunnuslauseeksi: Jokaisella lapsella on oikeus elää hyvässä kodissa. Tämä ei ollut itsestäänselvyys sata vuotta sitten, eikä se ole itsestäänselvyys vielä tänäkään päivänä.

Sadan vuoden aikana Pelastakaa Lapset on kasvanut kasvamistaan, ja tänä päivänä sillä on Suomessa 75 paikallisyhdistystä. Oma paikallisyhdistyksemme Lappeenrannassa perustettiin alkuvuodesta 1946 ja merkittiin yhdistysrekisteriin 17.10.1946. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on menossa nyt seitsemäskymmeneskuudes toimintavuosi. Näihin vuosiin on mahtunut leikkikenttä- ja uimarantatoimintaa, kesälapsitoimintaa, ompeluseuratoimintaa, puistotätitoimintaa ja vaikka mitä. Yhdistys on ollut mukana Leikkimessuilla ja myyjäisissä, avustanut lastenkoteja, järjestänyt retkiä ja tukenut nyt sata vuotta täyttävän kattojärjestönsä kampanjoita ja keräyksiä.

Kuten jo tuossa aiemmin kerroin, kattojärjestön ensimmäinen tunnuslause oli jokaisella lapsella on oikeus elää hyvässä kodissa. Meillä täällä Lappeenrannassa on mottona apu tulee lähelle ja menee perille. Meillä on pieni mutta pippurisen energinen ydinporukka jolla on sydämenasiana lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointi. Olen ylpeä siitä että voimme Eväitä Elämälle -ohjelmamme harrastus- ja oppikirjatuen kautta tukea lasten ja nuorten harrastuksia ja nuorten toisen asteen opintoja, sekä aina joulun alla tukea apua tarvitsevia lapsiperheitä jouluavustuksin. Tunnen myös erityistä iloa siitä, että olemme osa Etelä-Karjan perhejärjestöjen verkostoa, joka kokoontuu yhteen järjestämään tapahtumia mm. Leikkipäivänä, Nenäpäivänä ja Lapsen oikeuksien päivänä. Viimeisenä mutta ei lainkaan vähäisimpänä olen aivan erityisen ylpeä meidän omista upeista vapaaehtoisistamme, joista moni on ollut toiminnassa mukana jo vuosikymmenten ajan. Heitä on muistettu Pelastakaa Lasten kunniamerkeillä ja mitaleilla jotka he ovat totisesti ansainneet.

Arvoisat lapset! Nämä juhlat on järjestetty teidän toiveitanne kuunnellen. Jo keväällä Pelastakaa Lapset toteutti lapsille kyselyn, miltä Suomen suurimpien synttärijuhlien pitäisi näyttää. Toiveena oli ulkotapahtuma jossa on kivoja esityksiä ja jotain hyvää syötävää. Voin todeta että olemme ulkona ja lupaan, että tämän päivän sää ja esitykset eivät jätä ketään kylmäksi. Saattaapa tarjolla olla jotain namiakin, mutta siitä myöhemmin lisää.

Näillä sanoilla toivotan kaikki teidät tervetulleiksi juhlaamme. Nauttikaa!

Kiitospuhe: 

Nyt on tullut aika kiittää.

On tullut aika kiittää juontajaamme Emmiä, kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa, mainioita Herra Kivisen Puutarhatonttuja ja Estradilaisia sekä Lappeen Marttoja ja Etelä-Karjalan Järjestyksenvalvojia. Kiitos myös Lappeenrannan Tapahtumapalveluille markkinointituesta ja Kopiouronen Oy:lle mainosten painatuksesta. Virallinen ohjelmamme päättyy tähän, mutta Estradi järjestää vielä sirkusvälinetyöpajan johon kaikki ovat tervetulleita. Kiitän myös sydämeni pohjasta teitä kaikkia vieraita sekä meidän omaa porukkaamme, te teitte tämän juhlan mahdolliseksi!

Ai niin, lupasinkos minä lapsille jotain hyvää? Marttojen pöydästä löytyy lapsille synttäriherkkupipareita, ja tarjolla on myös karkkia. Pillimehut ja tikkarit on meille lahjoittanut Osuuskauppa Eekoo, siitä suuret kiitokset heille. Aikuisille taas on luvassa hiukan erilaista herkkua, nimittäin nyt on erittäin mainio tilaisuus liittyä meidän paikallisyhdistyksemme jäseneksi, liittymiskaavakkeita löytyy tuolta käteni osoittamasta suunnasta. Takaan että apu tulee lähelle ja menee perille.

Nauttikaa herkuista ja kauniista päivästä ja vielä kerran KIITOS!